Dobrá zpráva pro milovníky čokolády a čaje. Přírodní pomocníci pomáhají snížit krevní tlak
Máte rádi šálek čaje nebo kousek hořké čokolády? Nová studie odhalila, že tyto oblíbené pochutiny mohou přispívat ke zdraví vašeho srdce a cév. A to díky přírodním sloučeninám zvaným flavan-3-oly, které jsou podskupinou flavonoidů.
Výzkum, publikovaný v European Journal of Preventive Cardiology, analyzoval údaje ze 145 randomizovaných kontrolovaných studií a zjistil, že pravidelná konzumace flavan-3-olů může vést ke snížení hodnot krevního tlaku, zejména u lidí se zvýšeným nebo vysokým krevním tlakem.
V některých případech byly účinky na snížení krevního tlaku srovnatelné s těmi, které poskytují některé léky.
Jak flavan-3-oly pomáhají našemu tělu?
Tyto přírodní sloučeniny zlepšují funkci endotelu – vnitřní výstelky krevních cév, která je klíčová pro celkové kardiovaskulární zdraví.
„Výsledky jsou povzbudivé pro ty, kteří hledají dostupné způsoby, jak kontrolovat svůj krevní tlak a podpořit zdraví srdce prostřednictvím příjemných změn ve stravě," uvedl profesor Christian Heiss, hlavní autor studie a profesor kardiovaskulární medicíny na Univerzitě v Surrey.
Jak začlenit flavan-3-oly do jídelníčku?
Zařazení malého množství běžně konzumovaných potravin, jako je čaj, jablka, hroznové víno, hořká čokoláda nebo kakaový prášek do vyváženého jídelníčku může poskytnout prospěšné množství flavan-3-olů. Pozor, není to však náhrada za předepsané léky.
Flavonoidy v potravinách a náš mikrobiom
Další studie publikovaná v odborném časopise Hypertension odhaluje zajímavou souvislost mezi potravinami bohatými na flavonoidy, střevním mikrobiomem a krevním tlakem.
„Náš střevní mikrobiom hraje klíčovou roli při metabolizaci flavonoidů, čímž zvyšuje jejich kardioprotektivní účinky. Tato studie poskytuje důkazy, že účinky snižující krevní tlak lze dosáhnout jednoduchými změnami v každodenní stravě," uvedla vedoucí výzkume, profesorka Cassidy.
Praktické doporučení
- Dopřejte si denně šálek černého nebo zeleného čaje
- Zařaďte do jídelníčku kousek kvalitní hořké čokolády (s vysokým obsahem kakaa)
- Jezte pravidelně jablka a hrozny
- Přidávejte do svých pokrmů kvalitní kakaový prášek
- A nezapomínejte si kontrolovat krevní tlak a pokud užíváte léky na hypertenzi, choďte na pravidelné lékařské prohlídky!
Lepší pochopení mechanismů, které jsou základem souvislostí mezi stravou a krevním tlakem, umožní účinnější a přesnější dietní přístupy k prevenci hypertenze.