Dobrá zpráva pro milovníky čokolády a čaje.  Přírodní pomocníci pomáhají snížit krevní tlak

 

Máte rádi šálek čaje nebo kousek hořké čokolády? Nová studie odhalila, že tyto oblíbené pochutiny mohou přispívat ke zdraví vašeho srdce a cév. A to díky přírodním sloučeninám zvaným flavan-3-oly, které jsou podskupinou flavonoidů.

Výzkum, publikovaný v European Journal of Preventive Cardiology, analyzoval údaje ze 145 randomizovaných kontrolovaných studií a zjistil, že pravidelná konzumace flavan-3-olů může vést ke snížení hodnot krevního tlaku, zejména u lidí se zvýšeným nebo vysokým krevním tlakem.

V některých případech byly účinky na snížení krevního tlaku srovnatelné s těmi, které poskytují některé léky.

 Jak flavan-3-oly pomáhají našemu tělu?

Tyto přírodní sloučeniny zlepšují funkci endotelu – vnitřní výstelky krevních cév, která je klíčová pro celkové kardiovaskulární zdraví.

„Výsledky jsou povzbudivé pro ty, kteří hledají dostupné způsoby, jak kontrolovat svůj krevní tlak a podpořit zdraví srdce prostřednictvím příjemných změn ve stravě," uvedl profesor Christian Heiss, hlavní autor studie a profesor kardiovaskulární medicíny na Univerzitě v Surrey.

 Jak začlenit flavan-3-oly do jídelníčku?

Zařazení malého množství běžně konzumovaných potravin, jako je čaj, jablka, hroznové víno, hořká čokoláda nebo kakaový prášek do vyváženého jídelníčku může poskytnout prospěšné množství flavan-3-olů. Pozor, není to však náhrada za předepsané léky.

Flavonoidy v potravinách a náš mikrobiom

Další studie publikovaná v odborném časopise Hypertension odhaluje zajímavou souvislost mezi potravinami bohatými na flavonoidy, střevním mikrobiomem a krevním tlakem.

„Náš střevní mikrobiom hraje klíčovou roli při metabolizaci flavonoidů, čímž zvyšuje jejich kardioprotektivní účinky. Tato studie poskytuje důkazy, že účinky snižující krevní tlak lze dosáhnout jednoduchými změnami v každodenní stravě," uvedla vedoucí výzkume, profesorka Cassidy.

 

Praktické doporučení

- Dopřejte si denně šálek černého nebo zeleného čaje

- Zařaďte do jídelníčku kousek kvalitní hořké čokolády (s vysokým obsahem kakaa)

- Jezte pravidelně jablka a hrozny

- Přidávejte do svých pokrmů kvalitní kakaový prášek

- A nezapomínejte si kontrolovat krevní tlak a pokud užíváte léky na hypertenzi, choďte na pravidelné lékařské prohlídky!

               

Lepší pochopení mechanismů, které jsou základem souvislostí mezi stravou a krevním tlakem, umožní účinnější a přesnější dietní přístupy k prevenci hypertenze.